20 maart 2017

Gevaren van IT

Stel je eens voor dat je, zoals in een game, punten opbouwt gedurende je leven. Je ontvangt pluspunten wanneer je een goede daad verricht, en levert punten in wanneer je je niet aan bepaalde regels houdt. De punten die je verzamelt maken het mogelijk om verschillende “levels” te bereiken, welke je meer privileges geven in het echte leven. Klinkt als een slecht geschreven script voor een film? Niks is minder waar. In China hebben de grote bedrijven Tenent en Alibaba de handen ineengeslagen om  zo’n dergelijk systeem te realiseren. Ook wel de Chinese levensweg genoemd.

Dit systeem brengt gamification en big data naar een nieuw niveau en is vanuit technisch oogpunt bijzonder ambitieus. Het laat zien wat tegenwoordig mogelijk is en geeft direct weer hoe technologie ook kan beangstigen. Het geeft ook aan hoe gevaarlijk het eigenlijk is wanneer de staat alles over jou wee ten het zal blijken welk effect dit heeft op mensenlevens. De Chinese levensweg dreigt ook richting Europa te komen.

Hoe werkt het?

De chinese autoriteiten willen “Sesame Credit” in 2020 introduceren. Met het gebruik van dit systeem krijgen mensen een score, zodat gezien kan worden hoe vaderlandslievend iedereen precies is. Elke burger krijgt een score toegekent, gebaseerd op hun gedrag. Wanneer een burger gezond eet of een nationalistisch boek aanschaft, dan stijgt zijn score. heeft de burger geen werk en koopt hij veel alcohol, dan daalt je levensscore. In principe niet erg, totdat er aan uw score een betekenis wordt gegeven. Met een goede score kan je bijvoorbeeld een hotelkamer krijgen zonder borg te betalen, of een maatschappelijke functie bekleden. Met een slechte score worden bepaalde privileges je ontnomen en zullen “goede” burgers niet met je omgaan. Wanneer ze dat wel doen, zal dit namelijk hun score beïnvloeden.  Door een systeem te creëren dat inspeelt op sociale controle krijg je inzicht in de rotte appels binnen je samenleving en dwing je mensen om zich goed te gedragen.

Lees hier meer over de werking van het systeem.