17 februari 2017

Tweakers devsum InToto


Op 16 februari 2017 heeft Tweakers haar tweede conferentie georganiseerd in de jaarbeurs. Het doel van deze dag is om ontwikkelaars te inspireren. Een onderliggend thema is de bewustwording van de rol die zij innemen in het bedrijf. Vanuit InToto waren we erbij. In deze blog geef ik kort een samenvatting van de belangrijkste punten van de Tweakers Developers Summit.

Diversiteit

Wat regelmatig naar voren kwam bij de verschillende sprekers was het gebrek aan diversiteit van de sprekers. Aral Balkan, oprichter van ind.ie en Peter Sunde Kolmisoppi, co-founder van The Pirate Bay, waren kritisch op de organisatie. Het ontbreken van vrouwen in de sprekerslijst vinden zij niet bij deze tijd passen. Volgens Aral is het de “westerse witte man” die denkt te weten wat de wereld nodig heeft. Zonder diversiteit zullen we op een gegeven moment blijven hangen op het punt waar we nu staan. De mogelijkheden zijn ongekend wanneer developers wat diverser worden. De IT wereld heeft dan ook meer vrouwen nodig, zodat er meer diversiteit ontstaat. Zo wordt er een andere manier van denken in een bedrijf geïntroduceerd.

 

Privacy

Een ander belangrijk onderwerp deze dag was privacy. En dan met name het gebrek eraan. Het zijn de grote multinationals als Google en Facebook die people farming op grote schaal toepassen. People farming is het verzamelen van gegevens van mensen. Jouw digitale profiel maakt tegenwoordig deel uit van wie jij bent. Wij als mens worden beschermd door de wet, maar ons online profiel wordt getracked door de grootste bedrijven en de informatie wordt toegepast om een profiel te schetsen en vervolgens doorverkocht aan bedrijven. Mensen moeten bewuster worden van de data die zij bewust en onbewust delen. Zo heeft Aral Balkan een applicatie ‘’Better’’ ontwikkeld, waarmee trackers geblockt worden. Het resultaat van Better: minder datagebruik en snellere laadtijden. Google Chrome kan je echter niet meer gebruiken, aangezien Google de grootste people farmer is op de wereld.

De visie van Aral Balkan is dan ook dat data niet meer bij de bedrijven hoort, maar bij het individu. Lokale IT bedrijven beheren de “pagina” van haar klanten. Op zo’n pagina staat al jouw data, waarbij je zelf kiest met wie je dit deelt. Zo zijn er geen grote multinationals meer die ten koste van jouw privacy miljarden verdienen en heb jij je privacy weer terug.

Peter Sunde geloofde niet in deze aanpak, maar wenst Aral veel succes. Hij is er eigenlijk van overtuigd dat we de oorlog op privacy verloren hebben. de Pirate Bay oprichter heeft dit vanuit een andere hoek gezien; The Pirate Bay. In zijn presentatie legde hij op humoristische manier zijn kijk op de wereld uit en de impact die The Pirate Bay heeft (gehad) op de wereld. Dit project heeft voor hem zelfs geleid tot een gevangenisstraf. Over één ding zijn Peter en Aral het eens; De bedrijven zijn eigenaar geworden van het internet.

Mocht je meer willen weten over Privacy, dan kan ik je van harte aanbevelen de presentatie van Aral Balkan te bekijken.

 

18 jaar Tweakers

Een presentatie over 18 jaar Tweakers liet zien hoe Tweakers ooit begonnen is, maar vooral hoe de website zich ontwikkeld heeft. Het belangrijkste aspect van deze presentatie was hoe zij een “technical debt” hebben opgebouwd door de jaren heen. Dit komt doordat je op oude codes gaat voortborduren, waarbij je op een gegeven moment een spaghetticode krijgt. Ze hebben uitgelegd hoe je draagvlak binnen je bedrijf kan creëren om onderhoud te plegen aan verschillende delen van je website, waarbij je een heatmap maakt. Elk aspect geef je een score tussen de 1 – 5 en zo pak je onderdeel voor onderdeel de website aan. Door zo’n plan te maken weet iedereen waar je mee bezig bent, maar is er ook overzicht en kunnen er deadlines gesteld worden. Dit kan onderverdeeld worden in onderhoud en nieuwe features implementeren.

 

PHP 7

Rasmus Lerdorf liet in een uurtje de nieuwe trends van PHP in 2017 zien. In PHP 7 zijn radicale wijzigingen doorgevoerd, waardoor alles veel sneller functioneert. Doordat PHP 7 veel minder data vereist, heb je zelfs minder servers nodig, waardoor er op macroniveau enkele miljoenen kilo’s CO2 bespaard kunnen worden, simpelweg door een code te verbeteren. De gedachte is natuurlijk wat idealistisch, maar wat mij inspireert is de gedachte dat een verbetering van een taal, bij een massale adoptie zoveel impact kan hebben op energiekosten en dus op het milieu. Mocht je meer willen weten over de inhoudelijke aspecten van PHP 7 dan verwijs ik je graag door naar Bart den Hollander.

 

Algemene indruk

Tussen de sessies door was er tijd om rond te lopen en om een hapje en drankje te nuttigen. Het evenement kent een aantal sponsoren, die ook vertegenwoordigd waren in de hal. De bittere nasmaak van het Tweakers evenement zit hem toch wel in het feit dat het overduidelijk was dat de sponsoren er waren. Developers werden massaal geworven. Zo had ook Tweakers Elect een stand waar zij dus developers aan een nieuwe baan wilden helpen. Bart en ik zijn super gelukkig bij InToto (zie foto voor bewijs), maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt. Bedrijven sturen dan developers naar Tweakers die ze niet meer terugzien. Mijn tip aan Tweakers is dan ook om dit er niet zo dik erbovenop te leggen. De sprekers waren op zich prima, maar vanuit een kritisch oogpunt had ik wat meer commerciële koppeling verwacht.

 

Al met al was de Tweakers convention een goeie dag om even stil te staan en te kijken naar het ontwikkelen van software. Het gaf aan waar we ons zorgen over moeten maken en welke verantwoordelijkheid wij (lees: Bart) als developers hebben.