Pascal van Doorn 27 februari 2018

Een nieuwe tv, laptop of kleding bestel je tegenwoordig steeds vaker online. Voordat je het kunt bestellen moet er op de website een account worden aangemaakt. Het is een veelvoorkomend probleem dat mensen onveilig wachtwoordgebruik bij accounts gebruiken en een wachtwoord kiezen dat ze al voor andere websites gebruiken. De persoon hoeft dan immers maar één wachtwoord te onthouden en dat is natuurlijk handig, aangezien je niet elke dag inlogt op een webshop om bestellingen te plaatsen. Iedereen kent het probleem, maar de eventuele gevolgen zijn niet altijd bekend.

Waarom is het onveilig?

Als een hacker de onveilige server benadert, is het mogelijk dat jouw emailadres in combinatie met het ingestelde wachtwoord in verkeerde handen terechtkomt. Vervolgens is het mogelijk om je emailadres en wachtwoord te gebruiken om in te loggen op je email en social media accounts. Op het moment dat een hacker deze gegevens bezit, zijn de gevolgen zeer ernstig.

Hoe zit het met mijn gegevens?

Je kunt via verschillende websites een check uitvoeren om te kijken of je gegevens ooit zijn vrijgekomen bij een datalek. Dit is mogelijk op basis van je emailadres op https://haveibeenpwned.com/. Op de site zie je welke gegevens er precies na een  datalek van je zijn opgehaald. Naast het advies om voor alle accounts een apart wachtwoord aan te maken, is het van belang dat het wachtwoord van de accounts die je hier ziet staan aan te passen.

Eén applicatie, één wachtwoord

Het is lastig om voor alle accounts het wachtwoord te onthouden. Om je daarbij te helpen zijn er ter ondersteuning applicaties ontwikkeld.

1Password:


Het eerste voorbeeld van zo’n applicatie is 1Password. Deze applicatie werkt met Microsoft Windows, Apple MacOS, Apple IOS en Android, waardoor al je wachtwoorden over meerdere apparaten worden gesynchroniseerd. Naast de optie om wachtwoorden op te slaan kun je met deze applicatie nog veel meer. Ook gegevens van creditcards, lidmaatschappen, softwarelicenties en spaarkaarten kunnen worden toegevoegd. Je gegevens worden op een veilige manier opgeslagen via een cloudoplossing. Je gegevens staan niet opgeslagen op servers en je kunt de gegevens alleen benaderen via een eigen geformuleerde encryptiesleutel. 1Password is de eerste 30 dagen gratis en kost daarna €2,50 per maand.

Download 1Password:
App Store (IOS)
Google Play (Android)

Dashlane:


Dashlane is de tweede optie die gebruikt kan worden als wachtwoordmanager. Dit betreft ook een gebruiksvriendelijke applicatie en is ook geschikt Microsoft Windows, Apple MacOS, Apple IOS en Android. Het automatisch invullen van formulieren is een handige feature van de applicatie. Het zorgt dat al je gegevens worden ingelezen bij het aanmelden op een website. Voor Dashlane is een gratis optie beschikbaar. Om meer opties te gebruiken en het wachtwoordbeheer op een onbeperkt aantal apparaten te gebruiken, maak je een account aan voor €2,70 per maand.

Voor meer informatie:

Download Dashlane:
App Store (IOS)
Google Play (Android)

Lastpass:


Het laatste voorbeeld is Lastpass. Je wachtwoorden worden via Lastpass veilig en gecodeerd opgeslagen. Op dit moment heeft de applicatie zo’n 13 miljoen gebruikers. De software maakt gebruik van sterke encryptie-algoritmen om de beveiliging te garanderen. Het hoofdwachtwoord en de sleutels voor vergrendeling en ontgrendeling van gegevens worden ook hier niet opgeslagen op de servers, waardoor dit altijd privé blijft. Lastpass is gratis te gebruiken, maar ook hier geldt dat je €1,50 per maand moet betalen om meer opties te gebruiken.

Download Lastpass:
App Store (IOS)
Google Play (Android)

Kosteloos advies 

We helpen je graag bij een passende oplossing voor je organisatie. Neem daarom nu kosteloos contact met ons op via ons algemene nummer 088 – 888 9 777 of email ons op support@intoto.nl voor het juiste advies op maat. 


Neem direct contact op:

Pascal van Doorn
General Director
088 888 9 777